Ontwikkeking hypotheekrente  (sep 2019) 
Bron Financieel Dagblad

Draghi opent de deur naar nog lagere hypotheekrente
De rente kan altijd lager, ook in hypotheekland, bleek deze week weer eens. De Duitse verzekeraar Allianz verlaagde het rentetarief voor een hypotheek met een looptijd van dertig jaar en Nationale Hypotheekgarantie (NHG) naar 2,45%.
Dat de dertigjaarshypotheekrente onder de 2,5% duikt is 'heel uitzonderlijk' zegt Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond, een partij die alle rentetarieven vergelijkt. 'Vlak voor de zomer hebben we dat een keer eerder gezien, maar dat heeft maar een weekje geduurd. Nu is de verwachting dat de rente zelfs iets verder zal dalen en dat andere hypotheekverstrekkers volgen.'

Dat ECB-directeur Mario Draghi donderdag aankondigde dat het opkoopprogramma en de rente ongewijzigd blijven, opent de deur voor verdere verlagingen, verwacht Oversteegen. De centrale bank benadrukte zelfs nog eens dat het stimuleringspakket kan worden verlengd na dit jaar. De euro is zo duur geworden dit jaar dat de inflatie weer iets afneemt.
'Draghi kan niet veel anders dan de rente laag houden. Dat was ook verwachting van geldverstrekkers en dat zien we terug in de prijzen,' zegt Oversteegen.
Al vijf weken op rij dalen de hypotheekrentes. 'Deze week zijn er maar liefst twintig geldverstrekkers die de tarieven van verschillende renteperioden hebben verlaagd of gaan verlagen' zegt Martin Hagedoorn, productmanager bij de Hypotheekshop. 'Deze trend zet echt nog wel even door. '
Koffiedik kijken
Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep is voorzichtiger. 'Het is koffiedik kijken, maar ik denk niet dat de rente veel verder omlaag zal gaan. Draghi moet toch een keer duidelijkheid geven over het afbouwprogramma. Ik verwacht dat hij dat dit jaar zal doen. Dan zal de rente juist omhoog gaan.'

Deels zijn de recente dalingen een reactie op de hypotheekrentestijgingen die in juli zijn doorgevoerd, zegt Noorlag. Toen leefde het idee dat de ECB wel eens vlot kon gaan starten met de afbouw van het opkoopprogramma. Maar die gedachte zakte weg en de spanningen tussen de VS en Noord-Korea liepen op. Beleggers vluchtten naar veilige staatsobligaties, wat de kapitaalmarktrente en daarmee ook de hypotheekrente drukte.

Wat ook meespeelt is dat het hypotheekseizoen is geopend. 'Dan worden de tarieven weer wat scherper en de marges wat kleiner', zegt Hagedoorn. 'Want aan het begin van het seizoen willen de geldverstrekkers goed in de lijstjes staan.'

Concurrentie is toegenomen
De concurrentie op de hypotheekmarkt is de afgelopen jaren flink toegenomen. De grote banken hebben er met partijen als Dynamic Credit en Munt Hypotheken, die vooral geld van pensioenfondsen beleggen in hypotheken, geduchte concurrenten bijgekregen. Ook verzekeraars roeren zich steeds nadrukkelijker in de markt.
Dat de tarieven voor hypotheken met een renteperiode van dertig jaar nu een historisch laag punt bereikt hebben, komt doordat de concurrentie in dat segment nu pas echt op gang is gekomen, ziet Hagedoorn. De tarieven van twintigjaars hypotheken waren eerst ook minder scherp.
Huizenprijzen stijgen verder

Allianz zou best nog een stukje naar beneden kunnen, verwacht Oversteegen van de Hypotheekbond. 'Want de rente in Duitsland is nog lager.' Overigens bereikte de rente van tien- en twintigjaars NHG-hypotheken in oktober 2016 het ultieme dieptepunt. Ten opzichte van afgelopen maandag lagen de rentes toen respectievelijk 15 en 29 basispunten lager.

Het gevolg van de aanhoudende lage rente is dat de huizenprijzen, die de afgelopen jaren al rap zijn gestegen, nog verder zullen toenemen. In juli waren woningprijzen bijna 8% hoger dan een jaar eerder, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.